„Retortowicze” analizują polskie… smaczne… rumiane… jabłka.
Jabłka to owoce, które w ostatnim okresie gościły bardzo często na „politycznych salonach”. Były przedmiotem dysputy społecznej w kontekście embarga nałożonego właśnie na ten produkt sadowniczy przez naszych wschodnich sąsiadów.
Zapewne, nie tylko poloniści zauważyli, że rolnicy… dietetycy… handlowcy… hurtownicy… odmieniali rzeczownik „jabłko” przez wszystkie przypadki.
A chemicy…?
W zaciszu laboratorium, analitycy… mają swoje „sposoby” na wyeksponowanie kilku chemicznych informacji w jabłkowym temacie. Wystarczy, na przykład zastanowić się… ile cukru znajduje się w jabłku?
„Retortowicze” dobrali metodę badawczą, opracowali plan poszczególnych etapów analizy chemicznej…
Przy okazji badań dotyczących zawartości cukru w jabłku, „Retortowicze” zweryfikowali tezy i hipotezy, które funkcjonują w tzw. obiegowej opinii, jako odwieczne pytanie: czy istnieją powody, dla których… warto jeść jabłka?
- …”skutecznie walczą z cholesterolem – wystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału”.
- …”są eliksirem młodości – jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała”.
- …”pomagają schudnąć – jabłka są niskokaloryczne (średnio ok. 40 kcal w 100 g ), usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom, które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach. Ilościowo błonnika w jabłkach jest sporo – średnio 2 g w 100 gramach produktu”.
- …”wspierają układ odporności – w sezonie jesienno-zimowym wszyscy sprzymierzeńcy warto jest jeść jabłka gdyż w 100 g tego owocu jest ok. 8 mg witaminy oraz cynk, mikroelement niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy”.
- …”poprawiają urodę – dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci”.
- …”odżywiają mózg – w jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów oraz flawonole, które wg najnowszych badań, mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólną zdolność myślenia)”.
- …”dbają o nasze zęby – pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł”.
Oprócz analizy ilościowej, „Retortowicze” wykonali także badania organoleptyczne i rekomendują…
antonówki, koksy, malinówki, szare renety, kosztele, rubiny, lobo, papierówki…
bo wybornie smakują!
Smakosze jabłek …
Ada, Kinga, Adrian, Robert, Marcin
i opiekun SKL – Beata Majerska
powrót do poprzedniej strony