Jak smakuje sukces?
„Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach.”
[Emil Oesch]
Uczniowie z klasy 3A rozpoczęli nowy rok szkolny słodkim akcentem. Świętowali 100% zdawalność z czerwcowego egzaminu z kwalifikacji A59 – „Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych.”
Słownik języka polskiego wyjaśnia, że sukces to „pomyślny wynik jakiegoś przedsięwzięcia, osiągnięcie zamierzonego celu.”
Zgodnie z tą definicją uczniowie z Technikum Chemicznego osiągnęli bardzo wysoki wynik z części pisemnej egzaminu – 82% i imponujący rezultat z części praktycznej – 94%. Tym sposobem osiągnęli zamierzony cel pierwszego etapu budowania ścieżki kariery zawodowej.
Do uzyskania dyplomu technika analityka pozostaje jeszcze tylko jeden krok – egzamin z kwalifikacji A60. By się do niego przygotować, należy pokonać „schody” w postaci 10 miesięcy sumiennej pracy w rozpoczynającym się właśnie nowym roku szkolnym i 5 miesięcy zaangażowania edukacyjnego w kolejnym roku szkolnym 2017/18.
Analitycy z 3A zapytani „jak smakuje sukces?” odpowiedzieli, że:
– wyśmienicie, chociaż egzamin był okupiony stresem;
– słodko bo systematyczna praca opłaciła się;
– pysznie, czekoladowo i niesamowicie…
Notatkę sporządziła:
Beata Majerska
powrót do poprzedniej strony