Co się kryje w… chipsach?

Co się kryje w… chipsach?

06.06.2018Anna Różak

Na kolejnych zajęciach Szkolnego Koła Laboratoryjnego RETORTA postanowiliśmy wziąć pod lupę chipsy, które są popularną wśród młodzieży tzw. przekąską. Do tematu podeszliśmy bardzo analitycznie, korzystając z wielu źródeł informacji:
– w słowniku języka polskiego – doszperaliśmy się objaśnienia pojęcia „przekąska”, z którego wynika, że jest to niewielka porcja jedzenia, spożywana regularnie między posiłkami dla zaspokojenia głodu lub ze względów smakowych,
– w roczniku statystycznym – odszukaliśmy odpowiednie dane, z których wynika, że wartość samego rynku chipsów ziemniaczanych w naszym kraju w 2016 roku wyniosła ponad 657 mln zł, a rynek przekąsek w całej Europie jest dzisiaj wart 14 mld euro i ciągle rośnie;
– w reklamie producentów chipsów – dostrzegliśmy informację, że „chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów) oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów (42–62 g), zawierają także błonnik (2–9 g) i białka (3,5–6 g). Kaloryczność wynosi 505–549 kcal/100 g. Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E.”
– w opracowaniach naukowych – analizowaliśmy wyniki badań instytucji prozdrowotnych mających na celu ochronę zdrowia, z których wynika, że „Regularne spożywanie chipsów może mieć negatywne skutki zdrowotne. Akrylamid w nich obecny może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosząc ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca” [naukawpolsce.pap.pl]
– w wypowiedziach dietetyków – odnaleźliśmy pointę, że „Chipsy zawierają dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Są niezdrowe i bardzo kaloryczne.” [poradnikzdrowie.pl]
Korzystając z metod analizy klasycznej, postanowiliśmy na zajęciach SKL RETORTA przebadać różne gatunki chipsów pod kątem zawartości soli. Wyniki naszych doświadczeń potwierdziły fakt, że w porcji chipsów ok.100 g znajduje się powyżej 2 g soli, a to odpowiada połowie zalecanej dziennej dawki sodu dla organizmu.
W kontekście analizy wyników naszych badań, zauważyliśmy, że nadmiar spożywanego sodu może sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia (nadciśnieniu, zawałom, udarom), ale także zatrzymaniu wody w organizmie.

Dobra rada…
Koleżanki i Koledzy, jeśli podczas oglądania transmisji meczów ze zbliżających się Mistrzostw Świata w piłce nożnej, będziecie chcieli coś pochrupać, to zamiast NIEZDROWYCH CHIPSÓW sięgnijcie po POKROJONE WARZYWA – też będą chrupać! SMACZNEGO!

„Retortowicze”
wraz z Opiekunem

20180517_140041 20180517_131931 20180517_131925 20180517_131919 20180517_131443 20180517_131256 20180517_124947 20180517_124851 20180517_122814

 


powrót do poprzedniej strony