Co się kryje w… chipsach?
Na kolejnych zajęciach Szkolnego Koła Laboratoryjnego RETORTA postanowiliśmy wziąć pod lupę chipsy, które są popularną wśród młodzieży tzw. przekąską. Do tematu podeszliśmy bardzo analitycznie, korzystając z wielu źródeł informacji:
– w słowniku języka polskiego – doszperaliśmy się objaśnienia pojęcia „przekąska”, z którego wynika, że jest to niewielka porcja jedzenia, spożywana regularnie między posiłkami dla zaspokojenia głodu lub ze względów smakowych,
– w roczniku statystycznym – odszukaliśmy odpowiednie dane, z których wynika, że wartość samego rynku chipsów ziemniaczanych w naszym kraju w 2016 roku wyniosła ponad 657 mln zł, a rynek przekąsek w całej Europie jest dzisiaj wart 14 mld euro i ciągle rośnie;
– w reklamie producentów chipsów – dostrzegliśmy informację, że „chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (28–41 g na 100 g chipsów) oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów (42–62 g), zawierają także błonnik (2–9 g) i białka (3,5–6 g). Kaloryczność wynosi 505–549 kcal/100 g. Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E.”
– w opracowaniach naukowych – analizowaliśmy wyniki badań instytucji prozdrowotnych mających na celu ochronę zdrowia, z których wynika, że „Regularne spożywanie chipsów może mieć negatywne skutki zdrowotne. Akrylamid w nich obecny może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego, oraz może wywoływać przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosząc ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca” [naukawpolsce.pap.pl]
– w wypowiedziach dietetyków – odnaleźliśmy pointę, że „Chipsy zawierają dużo soli, tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Są niezdrowe i bardzo kaloryczne.” [poradnikzdrowie.pl]
Korzystając z metod analizy klasycznej, postanowiliśmy na zajęciach SKL RETORTA przebadać różne gatunki chipsów pod kątem zawartości soli. Wyniki naszych doświadczeń potwierdziły fakt, że w porcji chipsów ok.100 g znajduje się powyżej 2 g soli, a to odpowiada połowie zalecanej dziennej dawki sodu dla organizmu.
W kontekście analizy wyników naszych badań, zauważyliśmy, że nadmiar spożywanego sodu może sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia (nadciśnieniu, zawałom, udarom), ale także zatrzymaniu wody w organizmie.
Dobra rada…
Koleżanki i Koledzy, jeśli podczas oglądania transmisji meczów ze zbliżających się Mistrzostw Świata w piłce nożnej, będziecie chcieli coś pochrupać, to zamiast NIEZDROWYCH CHIPSÓW sięgnijcie po POKROJONE WARZYWA – też będą chrupać! SMACZNEGO!
„Retortowicze”
wraz z Opiekunem
powrót do poprzedniej strony