„Cztery pory roku… z chemią”  w tonacji  letnich  kolorów.

„Cztery pory roku… z chemią” w tonacji letnich kolorów.

22.06.2017Anna Różak

Uczestnicy projektu edukacyjnego „Cztery pory roku… z chemią”, który jest elementem grantu Fabryka Szans w ramach Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego „Zdolni znad Brdy”, zrealizowali kolejny etap zajęć laboratoryjnych pod szyldem LATA.
HIPOTEZA – Czy najwięcej witaminy mają nowalijki bez toksyny?
U progu lata, bardzo często sięgamy po świeże młode warzywa, tzw. nowalijki. Kolorowy zawrót głowy występuje zawsze wtedy, gdy na straganie lub półce sklepowej pojawiają się białe lub purpurowe rzodkiewki, czerwone i malinowe pomidory, pomarańczowe marchewki, zielona sałata, ogórki i szczypiorek… Z nowalijkową tęczą barw pięknie współgra paleta soczystych odcieni smacznych owoców i warzyw dostępnych przez cały rok kalendarzowy: papryki, cytrusów, kiszonych ogórków i kapusty.
EKSPERYMENT – Ile witaminy C mają warzywa i owoce?
Beneficjenci projektu zbadali zawartość witaminy C w wybranych owocach i warzywach, wykorzystując metodę jodometryczną z zastosowaniem klasycznej techniki miareczkowania redoksymetrycznego. Przygotowali próbki do badań według procedur analitycznych, co wymagało „użycia siły” wobec truskawek, cytryn, papryki, ogórków i kapusty, które należało rozdrobnić, by w postaci dogodnej analitykowi, możliwy był proces chemicznego oznaczenia ilości kwasu askorbinowego.
TEZA – Owoce i warzywa są bogatym źródłem witaminy C.
Wyniki badań chemicznych, żmudne obliczenia w oparciu o równanie reakcji chemicznej, która przebiegała podczas analizy, interpretacja wyników końcowych doprowadziły do konkluzji, że w przeliczeniu na 100 g badanej próbki owoców i warzyw, najwięcej kwasu askorbinowego miały: papryka pomarańczowa – 104 mg, papryka zielona – 71 mg, truskawki – 67 mg, cytryny 50 mg. Zaskoczeniem dla młodych adeptów sztuki analitycznej był wynik wskazujący, że wśród bogatych w witaminę C artykułów są jagody Goji – 1257 mg! To prawdziwy rekord!
P.S.
Przeciętne zapotrzebowanie dobowe na witaminę C u osoby dorosłej to ok. 60 mg.
Jakie można mieć skojarzenia?
Tylko pozytywne i kolorowe! Wszak „owoce i warzywa są zdrowe”.
W obliczu analitycznych faktów…
Koleżanko i Kolego,
życzymy Wam SMACZNEGO!

Autorka projektu:
Beata Majerska

a_20170610_093052 a_20170610_095723 a_20170610_100707 a_20170610_095730 a_20170610_103014


powrót do poprzedniej strony