„RETORTOWICZE” finalizują badania w ramach projektu „WARTO SIĘ UCZYĆ…”
Na zajęciach Szkolnego Koła Laboratoryjnego „RETORTA” uczniowie Technikum Chemicznego realizowali „słone” badania… poddając analizie ilościowej próbki soli, którą przywieźli z wycieczki do Kopalni Soli „Kłodawa” oraz różne gatunki soli kuchennej, którą stosujemy na co dzień przygotowując smaczne potrawy.
Podczas badań zastosowana została metoda piknometryczna i argentometryczna, którą analitycy omówili teoretycznie… i wykonali praktycznie…
…dbając o dokładne wyznaczenie punktu końcowego miareczkowania…
…tak, aby wyniki końcowe, po „karkołomnych” obliczeniach… były obarczone jak najmniejszym błędem…
Zestawienie wyników końcowych wskazuje, że analizowane surowce i produkty spełniały normy dla chlorku sodu w zakresie badanych parametrów.
Beata Majerska
powrót do poprzedniej strony