Sprawozdanie z pobytu na stażu w Dreźnie

03.03.2015Mateusz Dembek

Chemicy już powrócili do szkoły po 2-tygodniowym pobycie na stażu zawodowym w Dreźnie, w ramach programu Erasmus+ . Czy staż był ciekawy ?   Czy przebiegał zgodnie z oczekiwaniami uczniów ? Na te i inne pytania zainteresowani uczniowie uzyskają odpowiedź podczas spotkania ze Stażystami, które odbędzie się 11 marca 2015 roku.Poniżej zamieszczamy relacje z 1 dnia pobytu na stażu , przygotowana przez Opiekuna – Marka Maxelona.

Wtorek , 10 lutego 2015 roku……

Dzisiejszy dzień przebiegał dwutorowo. Spotkanie z Panią Silke rozpoczęło się od teoretycznego wprowadzenia, zgodnie z prośbą Stażystów, w badania fotometryczne. Po wyjaśnieniach, przeanalizowane zostało zadanie dla grupy A :analiza fotometryczna miedzi z reagentem BCO. (tak to mądrze brzmiało) Ćwiczenie wyszło wzorcowo. Druga grupa zajęła się GC, a dokładniej identyfikacją składników w mieszaninie,. Zadaniem było ustalenie ilości substancji w mieszaninie, a następnie ustalenie, czy w próbce znajdowały się toluen, butan -2-ol i oktan. Jak można było przypuszczać, zadanie zostało zakończone sukcesem. W trakcie ćwiczeń uczniowie radzą sobie z j. angielskim coraz lepiej. Powoli czuję się tam niepotrzebny :()

W ofercie kulturalnej natomiast, zamiast zwiedzania, pojawił się spacer. Tym razem pogoda nas nie zawiodła i było przyjemnie.

IMG_7178 (1) IMG_7210

powrót do poprzedniej strony