„Retortowicze” realizują kolorowe doświadczenia.
Kolejne zajęcia Szkolnego Koła Laboratoryjnego „Retorta” poświęcone były badaniom instrumentalnym z wykorzystaniem metody spektrofotometrycznej przy analizie chlorofilu
i karotenu.
Chlorofile to grupa organicznych związków chemicznych obecnych między innymi w roślinach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących (np. w sinicach). Nadaje częściom roślin (głównie liściom) charakterystyczny zielony kolor. Karoteny stanowią grupę organicznych związków chemicznych, rozbudowanych przestrzennie węglowodorów nienasyconych zawierających 40 atomów węgla o wzorze sumarycznym: C40H56. W cząsteczkach karotenów występują wieloatomowe układy sprzężonych wiązań podwójnych.
Materiał do badań w postaci marchewki i roślinki typu asparagus… należało przygotować pieczołowicie w moździerzu, by później wykonać jedną z metod ekstrakcji zwanej ługowaniem.
Ługowanie to rodzaj ekstrakcji prostej, procesu transportu masy z fazy stałej do fazy ciekłej. Polega na wypłukiwaniu danej substancji z fazy stałej za pomocą selektywnie działającego rozpuszczalnika. Rozpuszczalnik dobiera się tak, aby z fazy stałej wymywana była albo pożądana substancja, albo zanieczyszczenia.
Po zakończeniu ekstrakcji dokonuje się rozdziału roztworu i pozostałej fazy stałej np. przez dekantację lub sączenie. Barwne roztwory związków organicznych… poddaliśmy badaniom z wykorzystaniem metody spektrofotometrycznej.
Dokładnie notowaliśmy absorpcję… by wykreślić widmo.
Wnioski:
1. Znaczna zawartość chlorofili w organizmach fotosyntetyzujących jest odpowiedzialna za ich zieloną barwę.
2. W przyrodzie istnieją 3 izomery tego związku, różniące się umiejscowieniem jednego z wiązań podwójnych między atomami węgla.
3. Zielony kolor chlorofilu spowodowany jest wysoką absorpcją w czerwonej i niebieskiej części spektrum światła, a niską absorpcją w zielonej części spektrum światła (długość fali 500-600 nm).
„Retortowicze”
powrót do poprzedniej strony